Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2012 00:09 - Санскритски имена в българския език (ЧАСТ I)
Автор: schism Категория: История   
Прочетен: 57579 Коментари: 64 Гласове:
11

Последна промяна: 26.08.2012 19:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg





За много наши имена се знае, че идват от латински или гръцки или пък други езици и били един вид чуждици. Една проверка показва, че не всички имена-чуждици идват от там от където се смята. Според мен е напълно възможно латинския и гръцкия език да са популяризирали определени стари имена, запазили ги в своята си специфична транскрипция, която малко или пък много се отличава от оригиналната. Други пък типично български имена са с неясна етимология. Ето една шепа от тях: 

АГНЕС - от санскр. "АGNI" - огън, огнена.

АСЕН - в санскрит се среща, като едно от имената на Пандавата Бим Асена. Предполагам, че е с тракийски произход, понеже го има и в Боспорското царство. 

АТАНАС - от санскр. "ATAMAS" - "без никаква тъмнина, светъл".

БАЛИН - "BALIN" от санскрит има значение за "силен", "як".  (прочее, Тодор Балина е българин по произход).

БОГОМИЛ (и подобните започващи с "бог") - идва от "BAGA", стара дума за бог в тракийския и санскритския. 

БОДИН - от "BODHIN" - "знаещ", "просветен" - (Константин Бодин).

БРИГО - от "BRIGU" - името реално си е чисто тракийско, отнася се до племето Бриги, познати и като Фриги, което племе има доста мигриращ характер. Те със сигурност са част от балканските племена, които са се заселили в северна Индия (Бхарата) във Ведическия период, което означава, че са "арийци". Техен представител наречен Бригу става част от "седемте Риши" - древни просветени, които днес можете да "видите" при ясно нощно небе (съзв. Голяма мечка). Той става осмия, но задругата на Ришите продължава да се нарича "седемте Риши", по подобие на тримата мускетари и Д"Артанян, ако ме прощавате за сравнението. 

ВАЛЕРИ - от санскр. "VALLARA" (синът на Нистя и Киратика); женският вариант "VALLARI" е почти 1:1 с английското звучене "Валъри". Името изглежда е популяризирано от Валерийте - древните съоснователи на Рим - и се смята за латинско. Санскритската форма обаче е по-древна от Рим. Коренът е "VAL" - "сила" (по-известен вариант на Val e Ba"al - също със значение за сила/власт). "ARA" - втората част на името е форма на ARYA - господар, благородник. В немските езици името е във форма VALE-RICH, което прави окончанието "крал/цар". Възможно значение е "Силен Господар" или производни. 

ВАКЛИН, ВАКЛА - старобълг. име значещо на старобълг. "човек с черни очи и вежди; хубав". Сансритската форма е "VAKAL", където частицата "кал" означава черно (кал, като калта - черно).


ВАСИЛ - от санскритските имена - "VASILA", "VASULA", "VASU" - Името е популярно най-вече покрай бащата на Кришна - Бог Васу (Vasu Deva). Има значение "блестящ", "ярък", "лъчист". Вероятно е попаднало в гръцкия език чрез тракийците. 

ВЕДА - от "VEDA" - знание, познание, мъдрост. Името вече рядко се среща. Все пак е на поне 4000 години.

ВЕНЕТКА - от "VENATI" - означение за екстровертен човек, някой отворен за света. 

ГАЛИН, ГАЛЯ - от старобълг. "гал" означаващ "черен, мургав" (Водело се е "защитно" име, подобно на "Черньо"). Форма на гореспоменатата санскритска дума "KAL" - значеща също "черно". Осъвременения вариант от глагола "галя" е далеч за предпочитане : )))

ГАНА - от санскр. "GANA" - "пея песен", "песен" (навярно близка дума до "gita"). 

ДАВЕР - старобълг. име. Наричали са така хора носещи името Давид. Санскр. вариант е "DAVR" значещо "девър". Думата, разбира се, се е запазила и до ден-днешен, но името поне на мен не ми е известно да се среща все още.  


ДАМЯН - от санскр. "DAMYA" - значещо "къщовник", "домошар", "някой който се занимава с нещо у дома. 


ДАРИН, ДАРИЯ - Дарин е по начало мъжко име означаващо женен мъж. Санскр. форма е "DARIN". Дария под формата "DHARYA" е с множествени значения, като по-всяка вероятност тълкуването е същото - дар, дарявам. 

ДЕВА - от санскр. "DEVA" - значи божество (интересен факт е, че в авестийското разклонение на арийците думата "дева" има значение "дявол", "демон" - това е свързано с реформата на Заратустра да отмени политеизма и да наложи монотеизма. Докато Заратустра е жив нещата се получават, но след като умира народа започва да се връща към персонифицираните божествени атрибути - девите).

ДЕСИ - Едно от имената, което не знаех дали да включвам, поради негативното му значение - от санскр. "DASI" - означавало е "прислужница", както и лека жена. Разбира се, допускам, че може да греша. EDIT:  "Деси е свързано със санскр. десаяти - показвам, този глагол отговаря на стблг. десити - намирам". 

ДЕЯН - от санскр. "DEYA" - подарък. 

ЕЛИЦА, ЕЛИКА - от санскр. "ELIKA" - ароматна подравка. Вероятно значението е "благоуханна". 

ЖИВКО - както и имената започващи с "жив" идват от санскр. "JIV", което означава... жив; живот. 

ИГЛИКА - от санскр. "AGLIKA", което значи "виолетово растение". Както знаете, един от цветовете на игликата е именно виолетовия. 

КАЛИН - идва от санскр. "KHALIN" и се отнася до човек, който има гумно, харман. Който работи на хармана и го притежава. Не бива да се бърка с "kal". 


КАМИЛА - от санскр. "KAMALA" - означава "чудесна жена"; "добра съпруга". 


КАРДАМ - от санскр. "KARDAMA". Това е един от богоподобните светци в индийската митология. Името всъщност си е съвсем наше, понеже именно ние сме го донесли в Индия през Ведическия период. 

КАРИНА - от санскр. "KARIN" - значи "радост", "щастие". 

ЛОЛИТА - от санскр. LOLITA - означава точно същото, което и вие знаете...

МАЛИН - от санскр. "MALIN" - означава "цветар", "градинар", някой който се занимава с растения. 

МАРА - вероятно има и алтернативни тълкувания, но това което поне аз знам е "смърт" (санскр. "MARA").

МАРИЦА, МАРИЧКА, МАРУСЯ - от санскр."MARISA" - "млечно-бяло". 

МАРКО - от санскр. "MARKA" - значи "умен". 

МАЯ - от санскр. MAYA - Богиня свързана с илюзийте. Материалната реалност.  


МИТЪР - от "MITRA" - епитет на слънцето. Значи също и приятел. В древността Митра е основоположник на прото-християнска соларна религия. Човекът Митра (преди да бъде архетипизиран) най-вероятно е бил фригиец, ако съдим по начина по който е изобразяван. 

МОНИКА - от санскр. "MANIKA" - значи "бижу", "скъпоценен камък", "рубин". 

НИКОЛА - Името се смята, че е гръцко. В "Махабхарата" единия от братята Пандави се казва "NAKULA". 

ПЕТЪР - типично старо българско име. Старо още от времената когато Ведите все още са се предавали от уста на уста. От санскр. "PITAR" - означава "баща". Прочее, това име е много важно и поради факта, че е едно от съвпаденията с латинския език, поради която се е разбрало какво всъщност е значението на санскрита за света...


ПЪРВАН - от санскр. "PARVATI" - и в двата случая означава "пръв", "пръвко". 


РАДА - от санскр. "RADHA" - "радост", "красива", "прекрасна"  - Рада е била любимата на Кришна. 

СВЕТЛА - от санскр. "SATVA" - светлина. Интересен факт, че обратното на светлината - тъмнината на саскрит е "TAMAS" - "тъма". 

СЕВАР - от санскр. "SUVAR" - старобългарско ведическо име със значения: светлина, небе, рай, слънце. Навярно близко име до "SVARGA", бог който е същия като нашия Сварог, който също значи "небе". 

ЯНА - от санскр. "YANA" - движение. В старобългарския се свързва с движението на река, бързей, както и с дължината на реката. 

ЯНОШ, ЯНУС - Смята се, че идва от римския бог JANUS, но по-стара форма е санскр. "JANUS", което значи "място на раждане, начало, създаване". Латинския Янус е бил почитан в началото на жътвата, сеитбата, раждането и всички други начала...


И това са само част от имената, които имат арийски произход. Имена, които са част от народната ни памет от преди хиляди години, които все още се носят от наследниците на старите арии. Много хора ни лъжат за произхода ни, но нещата малко по малко почнаха вече да се виждат. Според мен е добре хората да започнат да изучават миграцийте на арийте през Азия за да видят "от къде" и "на къде" е било движението на тази древна цивилизация. За да видят къде за пръв път се срещат думи като "Ариана", "Астика" (и разбира се, да не ги свързват с бира), "Свастика", "Брама". А това е именно на територията под краката ви. Просто има неща, които трябва да се знаят. 


Източници:  http://spokensanskrit.de 







Гласувай:
12



1. sparotok - !
26.08.2012 07:52
Доста от иимената притежават смисъл на санскрит, в това няма спор...
Обаче Карина, Лолита, Атанас, Моника и др. не са български лични имена...

Деси е свързано със санскр. десаяти - показвам, този глагол отговаря на стблг. десити - намирам.

Светлина на санскрит е света, свита, сатва е вид птица.

http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche
цитирай
2. syrmaepon - И откога
26.08.2012 08:47
българите се кръщават Янош ?
цитирай
3. schism - _
26.08.2012 14:28
sparotok написа:
Доста от иимената притежават смисъл на санскрит, в това няма спор...
Обаче Карина, Лолита, Атанас, Моника и др. не са български лични имена...

Деси е свързано със санскр. десаяти - показвам, този глагол отговаря на стблг. десити - намирам.

Светлина на санскрит е света, свита, сатва е вид птица.

http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche


Идеята ми е, че щом този език е предшествал повечето европейски езици, тогава това трябва да са прото-формите и на имената. Те наистина някои имена не са типично български, но пък познавам някои хора, които ги носят и щом вече са привнесени в езика ги отчитам. На мен ми изглежда, че и доста чужди имена също имат връзка със санскрит, а в днешно време културния кръговрат ги е влял при нас, един вид. Благодаря за пояснението за Деси, доста ме чоплеше това. Обаче 'сатва' значи и святост, светлина. Една от трите гуни е сатва-светостта. Имат доста вариации някои думи.
цитирай
4. schism - българите се кръщават Янош ? То ...
26.08.2012 14:33
syrmaepon написа:
българите се кръщават Янош ?


То не беше съвсем по темата, но идеята беше за римския бог Янус, да се покаже, че
има санскритски произход, та вметнах и Янош като форма на името.
цитирай
5. indiajane - С доста от тълкуванията не съм съгласна...
26.08.2012 17:28
Не знам защо търсиш произход от санскрит, след като за някои от споменатите имена зачението е ясно от самото име. Например Рада идва от "радост", Деси е от староб. "десити" - търся, намирам. Няма логика някой да кръщава детето си да бъде роб. Със същата логика може да твърдим, че Слава идва от англ. slave и означава роб?!? Деян (тук може и да греша) може да се свърже с глагола "деяти" - правя,върша. Петър пък в българския е привнесено от гръцки, с бг аналог Камен. Въобще тая работа с "индоевропейството" е малко съмнителна и няма нужда да ходим до Индия, ако имаме обяснение за нещо българско в България.
цитирай
6. indiajane - още..
26.08.2012 17:36
За името Елица - аз не съм го срещала във вариант Елика, но дори и да го има, "ка" е умалителна наставка за ж.р. , тоест значението трябва да се търси от корена "ели" или "ела". Виж например Фидан-ка, Върбин-ка, Борян-ка, Спас-ка, Търпен-ка (това име го срещнах наскоро при проучване на семейното дърво), Дилян-ка.
цитирай
7. get - - Янкул, Янко, Йово, Йонко/а ... Еньо ... името на Юпитер в народният ни фолклор !!
26.08.2012 18:25
schism написа:
syrmaepon написа:
българите се кръщават Янош ?


То не беше съвсем по темата, но идеята беше за римския бог Янус, да се покаже, че
има санскритски произход, та вметнах и Янош като форма на името.

- ПРи по-северните от нас европейски народи се среща, като Янко/а-Купала ("колективни" къпания) !!
- Берат се билки, наричат се и се пускат сплетени във венци ... заедно със светлини ... в течаща вода !
- Вършат се гадания ! Гори се "сламеният човек" ... Янко/Иванчо "Глупака" :))) !

- Вероятно и по причина на това Ян(ус) латинският е изобразяван с "две лица" ... това е символ на "вторият шанс"/новото начало ?!
цитирай
8. анонимен - ЯН
26.08.2012 18:54
Ян,Яно, Янко, Янчо, Янкул и производните Сто-Ян, Бой-Ян и т.н. са с произход планетата Юпитер. Юпитер-Янкул има централно място в земеделският ритъм на предците ни. 12 годишният цикъл на въртенето и е в основата на колелото на Живота.
Стопанинът оре 12 години с чифт волове и после ги оставя на спокойствие до смъртта им.
Стари Яно е персонаж от песните ни с ролята на патриарх на родът.
Бела Яна е Венера.
КарДам ме навява да е с произход от КАР - друго име на бикът. Оттам идва КАРуца, и Икар-ус. Карам каруца. Оттам са и КАРаманите в Анатолия а не от КАРА-черно, на турски.
В песента-химн "Бела съм, Бела Юначе..." , Богинята Майка Бела се обръща към своят свещеннослужител юнакът-пастир.
"Цял свет съм и огрела, сал един КАР-ЛЪК остана..."
Светът на Богинята Майка е земната Същност - Земята - Земеле. Затова нейното пространство е неосветено, в сянка. Затова тракийските храмове са насипни - т.е. под земята. Светлата същност е Бог Отец - Небесният Бог - небето-светлината-Слънцето.
Кар-лък е Свещенното пасище на биковете. КАР- бик и ЛЪКА - пасище. Дори днес имаме Широка Лъка в Смолянско.
Що се отнася до Атанас може да го обсъдим с другите колеги - понеже съм пристрастен:)
Танит е името на Богинята Майка в Картаген. В елинската митология Танатос е големият прилеп взимащ душите на хората и отвеждащ ги в подземното царство. Ако е вярна санскритската версия, ще е интересна антитеза ...
цитирай
9. gocho52 - Положили сте усилия,но...
26.08.2012 18:55
Елица на гр значи маслина.
Атанас - безсмъртен...и още други.
Да не говорим за латинските Валери,Марко и тн
Няма да ви похваля.
цитирай
10. schism - българите се кръщават Янош ? То ...
26.08.2012 19:04
get написа:
schism написа:
syrmaepon написа:
българите се кръщават Янош ?


То не беше съвсем по темата, но идеята беше за римския бог Янус, да се покаже, че
има санскритски произход, та вметнах и Янош като форма на името.

- ПРи по-северните от нас европейски народи се среща, като Янко/а-Купала ("колективни" къпания) !!
- Берат се билки, наричат се и се пускат сплетени във венци ... заедно със светлини ... в течаща вода !
- Вършат се гадания ! Гори се "сламеният човек" ... Янко/Иванчо "Глупака" :))) !

- Вероятно и по причина на това Ян(ус) латинският е изобразяван с "две лица" ... това е символ на "вторият шанс"/новото начало ?!


Благодаря за информацията, това е доста важно пояснение, което не знаех : )
цитирай
11. schism - _
26.08.2012 19:07
gocho52 написа:
Елица на гр значи маслина.
Атанас - безсмъртен...и още други.
Да не говорим за латинските Валери,Марко и тн
Няма да ви похваля.


Съгласен съм, че много от имената са разпространени от други народи, в тяхна транскрипция и със значение на собствените им езици, но това не отрича по-старите им варианти, които предшестват въпросните латински и елински цивилизации със столетия. Не виждам как може да се говори за проста случайност.
цитирай
12. gocho52 - Има Праиндоевропейски език...
26.08.2012 19:10
Доста думи са общи в много народи...и какво от това?
Калин , Калоян, Калиман...калинихта, калимера...
цитирай
13. анонимен - Марко
26.08.2012 19:13
gocho52 написа:
Елица на гр значи маслина.
Атанас - безсмъртен...и още други.
Да не говорим за латинските Валери,Марко и тн
Няма да ви похваля.

Нека да поспорим поне за Марко.
Във покрайнините на всято наше село има Маркови стъпки. Крали Марко е основен персонаж в митологията ни. На него марко е кръстен и Марко Вълкашинов. че някои слагат каруцата пред коня.
Марко е името на бога Марс на български. От нашият пантеон се пренася в Рим.
Във всяко българско село ВСЯКО МАГАРЕ се казва МАРКО. Причината е една и единствена : Мъжката потентност на която е символ магарешкият атрибут...
цитирай
14. schism - Ян, Яно, Янко, Янчо, Янкул и прои...
26.08.2012 19:16
ectet написа:
Ян,Яно, Янко, Янчо, Янкул и производните Сто-Ян, Бой-Ян и т.н. са с произход планетата Юпитер. Юпитер-Янкул има централно място в земеделският ритъм на предците ни. 12 годишният цикъл на въртенето и е в основата на колелото на Живота.
Стопанинът оре 12 години с чифт волове и после ги оставя на спокойствие до смъртта им.
Стари Яно е персонаж от песните ни с ролята на патриарх на родът.
Бела Яна е Венера.
КарДам ме навява да е с произход от КАР - друго име на бикът. Оттам идва КАРуца, и Икар-ус. Карам каруца. Оттам са и КАРаманите в Анатолия а не от КАРА-черно, на турски.
В песента-химн "Бела съм, Бела Юначе..." , Богинята Майка Бела се обръща към своят свещеннослужител юнакът-пастир.
"Цял свет съм и огрела, сал един КАР-ЛЪК остана..."
Светът на Богинята Майка е земната Същност - Земята - Земеле. Затова нейното пространство е неосветено, в сянка. Затова тракийските храмове са насипни - т.е. под земята. Светлата същност е Бог Отец - Небесният Бог - небето-светлината-Слънцето.
Кар-лък е Свещенното пасище на биковете. КАР- бик и ЛЪКА - пасище. Дори днес имаме Широка Лъка в Смолянско.
Що се отнася до Атанас може да го обсъдим с другите колеги - понеже съм пристрастен:)
Танит е името на Богинята Майка в Картаген. В елинската митология Танатос е големият прилеп взимащ душите на хората и отвеждащ ги в подземното царство. Ако е вярна санскритската версия, ще е интересна антитеза ...


Това последното ми напомня на това, което споменах за 'Дева', че в авестата значи 'демон', а в санскрит 'божество'. Ще ми е интересно да чуя мнението на колегите ви.
цитирай
15. schism - Доста думи са общи в много народи. . . ...
26.08.2012 19:18
gocho52 написа:
Доста думи са общи в много народи...и какво от това?
Калин , Калоян, Калиман...калинихта, калимера...


Именно санскрита е "пра-индоевропейския" език за който говорите. Това са думи точно на този прото език. Можете да ги проверите.
цитирай
16. schism - Елица на гр значи маслина. Атанас - ...
26.08.2012 19:26
ectet написа:
gocho52 написа:
Елица на гр значи маслина.
Атанас - безсмъртен...и още други.
Да не говорим за латинските Валери,Марко и тн
Няма да ви похваля.

Нека да поспорим поне за Марко.
Във покрайнините на всято наше село има Маркови стъпки. Крали Марко е основен персонаж в митологията ни. На него марко е кръстен и Марко Вълкашинов. че някои слагат каруцата пред коня.
Марко е името на бога Марс на български. От нашият пантеон се пренася в Рим.
Във всяко българско село ВСЯКО МАГАРЕ се казва МАРКО. Причината е една и единствена : Мъжката потентност на която е символ магарешкият атрибут...


Прав сте за Марс, но и едното не отрича другото. На санскрит Мarsa означава - търпение, издръжливост, понасяне, все неща които пак могат да се отнасят за магарета :) Дядо ми пък имаше магаре Петко, пък ние сме си все българи.
цитирай
17. gocho52 - Марко
26.08.2012 19:38
идва от бог Меркурий, богът и на търговците...
За това в песните се пее и за Купец Марко...
цитирай
18. gocho52 - Проследете думата "нощ"...
26.08.2012 19:40
ночь
ноапте
нихта
нотте
ноче
нахт
найт
нюи
нойт-португ.
цитирай
19. анонимен - Малко Off, ако позволиш
26.08.2012 19:40
Покрай дядовото ти магаре с библейско нестандартно име се сетих за един действителен магарешки случай:
Един нашенец , през фашистко си кръстил магарето не Марко а Хитлер. Яхва го той, излиза на пътя и се провиква : Диии Хитлер, дии твойта м...
Естествено че го прибират, бой и пак бой. За антифашистка пропаганда.
Идва Девети септември и нашият пак яхва магарето: Диии Хитлер, диии твойта м....
Пак го прибират и пак бой - за фашистка пропаганда.
А колко е естествено да си кръстиш магарето -Марко ....
цитирай
20. gocho52 - За Галина Бланка няма да говорим.
26.08.2012 19:43
Гана- е печалба.
цитирай
21. epicfail - Пълни глупости.
26.08.2012 19:45
Много неточности, които за пореден път се приемат едва ли не за неоспорими защото си ги прочел в интернет. Васил не идва ли от старогръци - василевс, титла във Византия доколкото помня, съответно има и такова гръцко име, но направо напиши, че гърците са ненормални измекяри, те са присвоили старобългарската култура, нарекли са я старогръцка и трупат кинти от туристи, които по право са наши. И скандинавците с тоя Один - и те са ни окрали културата.

Само като се отърсите от шувинизма ще започнете истински да достигата дълбочината на такива науки като история, езикознание, фолклористика, които в момента са замърсени от национална пропаганда.
цитирай
22. schism - Покрай дядовото ти магаре с библ...
26.08.2012 19:45
ectet написа:
Покрай дядовото ти магаре с библейско нестандартно име се сетих за един действителен магарешки случай:
Един нашенец , през фашистко си кръстил магарето не Марко а Хитлер. Яхва го той, излиза на пътя и се провиква : Диии Хитлер, дии твойта м...
Естествено че го прибират, бой и пак бой. За антифашистка пропаганда.
Идва Девети септември и нашият пак яхва магарето: Диии Хитлер, диии твойта м....
Пак го прибират и пак бой - за фашистка пропаганда.
А колко е естествено да си кръстиш магарето -Марко ....


:D
цитирай
23. schism - Много неточности, които за пореден ...
26.08.2012 19:49
epicfail написа:
Много неточности, които за пореден път се приемат едва ли не за неоспорими защото си ги прочел в интернет. Васил не идва ли от старогръци - василевс, титла във Византия доколкото помня, съответно има и такова гръцко име, но направо напиши, че гърците са ненормални измекяри, те са присвоили старобългарската култура, нарекли са я старогръцка и трупат кинти от туристи, които по право са наши. И скандинавците с тоя Один - и те са ни окрали културата.

Само като се отърсите от шувинизма ще започнете истински да достигата дълбочината на такива науки като история, езикознание, фолклористика, които в момента са замърсени от национална пропаганда.


Гърците със сигурност са приели името Васил от външен народ. На санскрит Васил е дума използваща се за бог... а това е съвсем по нравите на римските императори, нали? Гърците никога няма да признаят това, но някои неща просто се виждат. Мен не ме интересува чуждото, но нашето не го давам!
цитирай
24. gocho52 - Агнес
26.08.2012 19:50
Игнатий Лойола...
игнишън...
цитирай
25. schism - ночь ноапте нихта нотте ...
26.08.2012 19:51
gocho52 написа:
ночь
ноапте
нихта
нотте
ноче
нахт
найт
нюи
нойт-португ.


Вие по-горе споменахте, че тези еднаквости идват от общия пра-индоевропейски език. Нали знаете, че този език е самият санскрит?
цитирай
26. schism - идва от бог Меркурий, богът и на т...
26.08.2012 19:53
gocho52 написа:
идва от бог Меркурий, богът и на търговците...
За това в песните се пее и за Купец Марко...


Бог Меркурии е бог Хермес, който е 'крилатата мисъл'. Друга тема е вече, че от Хермес произлизат имена като Гермес, Херман, Герман... и това сигурно е случайност.
цитирай
27. get - - Отново същата ЛЪЖА няма праиндоевропейски език ... Погледнете на картата ! ...
26.08.2012 19:55
schism написа:
gocho52 написа:
Доста думи са общи в много народи...и какво от това?
Калин , Калоян, Калиман...калинихта, калимера...


Именно санскрита е "пра-индоевропейския" език за който говорите. Това са думи точно на този прото език. Можете да ги проверите.


...Къде е Индустан, къде са Балкани ?
- Че митичният Дионис Бромий е отишъл в Индия, където занесъл познанията за огъня и занаятите на черните-дравиди - Това го има описано в легендите ?! От там започва да датират и ведическата култура, език и знания !
- От кога е това ? - поне от ранно-бронзова епоха ... от тогава датира и цивилизация Харапа !! - пък после иде индиузма ? - тоест, по-многочисленото местно население претопява в себе си белите цивилизатори и профанизира тяхната култура и вярвания ?! Знам че, ше ви смути, тъй като е твърде крайно като становище ... но за мен това са фактите !

- Марко, Марс/к(сатем/кентум) още и м"Арес ... даващо ни й бог Марс, както и Мара(с) документиран от римляните боен вик на Хуните/сармати ... от което произлиза вероятно и "о"мраза" ... но също и Мороз/дедо Мраз ... тоест бялата заспала природа ... която ние предаваме като "баба Марта" ... има и още, но това е все от един и същ корен ... понеже сме от един праматерин език произлезли ... Въпросът е ! - къде първо се заприказва той ?? :))
цитирай
28. gocho52 - Да...
26.08.2012 19:58
Какви са изводите за произхода на българите?...
Ще ви помогна с притчата от Панчатантра, за чакалката,която тръгнала след бика, щото нещо му се клатело и можело да падне...също като нашата лисица и коча.
цитирай
29. schism - Какви са изводите за произхода на ...
26.08.2012 20:01
gocho52 написа:
Какви са изводите за произхода на българите?...
Ще ви помогна с притчата от Панчатантра, за чакалката,която тръгнала след бика, щото нещо му се клатело и можело да падне...също като нашата лисица и коча.


Вижте последния коментар на get.
цитирай
30. анонимен - Бизантион
26.08.2012 20:11
epicfail написа:
Много неточности, които за пореден път се приемат едва ли не за неоспорими защото си ги прочел в интернет. Васил не идва ли от старогръци - василевс, титла във Византия доколкото помня, съответно има и такова гръцко име, но направо напиши, че гърците са ненормални измекяри, те са присвоили старобългарската култура, нарекли са я старогръцка и трупат кинти от туристи, които по право са наши. И скандинавците с тоя Один - и те са ни окрали културата.

Само като се отърсите от шувинизма ще започнете истински да достигата дълбочината на такива науки като история, езикознание, фолклористика, които в момента са замърсени от национална пропаганда.

Уважаеми, някой беше подробно извел откъде идва името Бизантион. В един от блоговете.
Сега, Бизантия никога не е съществувала. Българина Константин Велики пренася столицата на Римската империя в град Бизантион. Държавата остава да се нарича Римска империя. След стотици години, по политически причини тази империя се разделя на Източна Римска и Западна Римска. В тази държава основен език е ЛАТИНСКИЯТ. Чак когато юдофанариотите превземат финансовата власт в Изт. Рим започва гърцизирането. Окончателното гърцизиране е чак при ...Комнините.
Гръбнакът на Изт. Рим са княжиствата на траките под върховенството на Одриската династия. На тях като войска се опира Цариградската а не византийска власт. Не-случайно градът се нарича Цариград от българите. Гърчавите ги няма на атласа по него време. Гърчавите въстават срещу императора през 6-ти век и разрушават първият храм "Божествената Премъдрост" строен от Константин Велики. Във метежа НИКА-Победа. Голямото гръцко Христолюбие. За благодарност Юстиниан им разпъртошинва Атина. И строи днешната Св. София. Гръчавите са били винаги по търговийката и далаверата. Грък земеделец и грък войн - кауза пердута.
цитирай
31. schism - Не знам защо търсиш произход от с...
26.08.2012 20:11
indiajane написа:
Не знам защо търсиш произход от санскрит, след като за някои от споменатите имена зачението е ясно от самото име. Например Рада идва от "радост", Деси е от староб. "десити" - търся, намирам. Няма логика някой да кръщава детето си да бъде роб. Със същата логика може да твърдим, че Слава идва от англ. slave и означава роб?!? Деян (тук може и да греша) може да се свърже с глагола "деяти" - правя,върша. Петър пък в българския е привнесено от гръцки, с бг аналог Камен. Въобще тая работа с "индоевропейството" е малко съмнителна и няма нужда да ходим до Индия, ако имаме обяснение за нещо българско в България.


Ведическата култура и българската не са различни. За мен е факт, че предците ни са в основата на тази древна култура. Това, че имаме имена в санскрита с еднаква или подобна до българската форма и значение е едно на ръка потвърждение за това. Има много други потвърждения. Петър не е нито гръцка нито еврейска дума/име. Ведическата форма Pitar е най-старата форма на това име. Проверете сама. Прочее, относно Деси приемам вашата забележка и тази на Спароток. Моя грешка.
цитирай
32. get - - Още и Пер/ЕрРа (?) Герест ... като ПерПер ... или не знам защо прието за юдейско Перес ?! :))
26.08.2012 20:44
schism написа:
gocho52 написа:
идва от бог Меркурий, богът и на търговците...
За това в песните се пее и за Купец Марко...


Бог Меркурии е бог Хермес, който е 'крилатата мисъл'. Друга тема е вече, че от Хермес произлизат имена като Гермес, Херман, Герман... и това сигурно е случайност.

- Това е единственият бог, който има достъп до хтоничният и нашият свят ... това е нашият БАЛКАНСКИ АНАЛОГ на бог г"Варуна ... Карн/Кар/Каращ ... като можем да срещнем неговото потвърждение в синонимното име Каравела в Сев. Индия и тук на Балкани Каравелов ... иде от две ст. бълг. думи Кара/Велити ... това е и епитета на юнак Марко, който не е Кралевите а КараВелити ... тоест не само Казващ и Кращ но и Наказващ ... вижте старобългарското/руско Карать ?!

- А относно ?!!
schism написа:
Деси е от староб. "десити" - търся, намирам. Няма логика някой да кръщава детето си да бъде роб..

- Това е само потвърждение на, което казвам Арийските-ведически племена ... похода на ДиоНисус до Индия ... и по-нататъшната профанизация от тамилите/дравиди на тези по-стари вярвания ? Предавата го в изопачена форма ?!!
- Пример за това е балканската дума ДЕСИти и ТАМИЛСКАТА ... дума за роб/а/ ДАС/ДЕС ... която се използва дори и в момента от родствените им "автохтонни"-местни предтавители на тамил, които ние наричаме Цигани. Те все още в расистки изблици ни наричат ДАС ?!
цитирай
33. schism - идва от бог Меркурий, богът и на т...
26.08.2012 23:08
get написа:
schism написа:
gocho52 написа:
идва от бог Меркурий, богът и на търговците...
За това в песните се пее и за Купец Марко...


Бог Меркурии е бог Хермес, който е 'крилатата мисъл'. Друга тема е вече, че от Хермес произлизат имена като Гермес, Херман, Герман... и това сигурно е случайност.

- Това е единственият бог, който има достъп до хтоничният и нашият свят ... това е нашият БАЛКАНСКИ АНАЛОГ на бог г"Варуна ... Карн/Кар/Каращ ... като можем да срещнем неговото потвърждение в синонимното име Каравела в Сев. Индия и тук на Балкани Каравелов ... иде от две ст. бълг. думи Кара/Велити ... това е и епитета на юнак Марко, който не е Кралевите а КараВелити ... тоест не само Казващ и Кращ но и Наказващ ... вижте старобългарското/руско Карать ?!

- А относно ?!!
schism написа:
Деси е от староб. "десити" - търся, намирам. Няма логика някой да кръщава детето си да бъде роб..

- Това е само потвърждение на, което казвам Арийските-ведически племена ... похода на ДиоНисус до Индия ... и по-нататъшната профанизация от тамилите/дравиди на тези по-стари вярвания ? Предавата го в изопачена форма ?!!
- Пример за това е балканската дума ДЕСИти и ТАМИЛСКАТА ... дума за роб/а/ ДАС/ДЕС ... която се използва дори и в момента от родствените им "автохтонни"-местни предтавители на тамил, които ние наричаме Цигани. Те все още в расистки изблици ни наричат ДАС ?!


Отново научавам нещо ново от вас, поздрави:)
цитирай
34. get - - Лък, Лаг, Лаго. . . З"Лак ...
27.08.2012 11:15
ectet написа:
...
Бела Яна е Венера.
КарДам ме навява да е с произход от КАР - друго име на бикът. Оттам идва КАРуца, и Икар-ус. Карам каруца. Оттам са и КАРаманите в Анатолия а не от КАРА-черно, на турски.
В песента-химн "Бела съм, Бела Юначе..." , Богинята Майка Бела се обръща към своят свещеннослужител юнакът-пастир.
"Цял свет съм и огрела, сал един КАР-ЛЪК остана..."
Светът на Богинята Майка е земната Същност - Земята - Земеле. Затова нейното пространство е неосветено, в сянка. Затова тракийските храмове са насипни - т.е. под земята. Светлата същност е Бог Отец - Небесният Бог - небето-светлината-Слънцето.
Кар-лък е Свещенното пасище на биковете. КАР- бик и ЛЪКА - пасище. Дори днес имаме Широка Лъка в Смолянско.
...


- Лък, Лаг, Лаго ... З"Лак = Буйна, СОЧНО зеленина, която покрива, изпълва. Място, потънало в злак.
прил. злачен, злачна, злачно, мн. злачни. Злачни широти.
- СИНОНИМИ - Гер(ен) ... Гер(ман) ... срещяа се отново, като ТУШНА/Тучна ?!! - но вече като богиня, древноримска ... някои я извеждат от етруските ... Тучната, сочната !!
- При по-късните римляни, добива отрицателен смисъл Карна ... богинята на разрухата, тленноста, разложението ?!
цитирай
35. анонимен - Омръзна ми от ГЛУПОСТИ!
27.08.2012 13:38
Омръзна ми от ГЛУПОСТИ!
цитирай
36. анонимен - Древните знания достигат до нас ...
27.08.2012 13:42
Древните знания достигат до нас чрез гърците! Приемете го и стига сте търсили под вола теле!
цитирай
37. aristotelis - Атанас, Атанаска от гр. athanasios - "безсмъртен"
27.08.2012 14:34
АТАНАС - от санскр. 'ATAMAS' - 'без никаква тъмнина, светъл'......Да предположа че си неграмотен или прост?
цитирай
38. aristotelis - Николай от гр. Nikolaos - "народопобедител"; име на календарен светия; официална форма срещу народното Никола
27.08.2012 14:37
НИКОЛА - Името се смята, че е гръцко. В "Махабхарата" единия от братята Пандави се казва 'NAKULA'. .............Да предположа че си неграмотен или прост?
цитирай
39. aristotelis - Петър от гр. petros - "камък, скала" - библейско име на евангелски апостол, едно от най-разпространените имена у нас
27.08.2012 14:40
ПЕТЪР - типично старо българско име..........Да предположа че си неграмотен или прост?
цитирай
40. aristotelis - Българинът страда от дълбоки комплекси за малоценост и търси фалшива история за самочуствие, за това има и цитат "не се срами не се плаши българин да си&qu
27.08.2012 14:50
анонимен написа:
Древните знания достигат до нас чрез гърците! Приемете го и стига сте търсили под вола теле!

цитирай
41. voulgaros - ЕИ ШИЗМ---МНОГО СИ БОЛЕН. . ТВОИТА ...
27.08.2012 15:13
ЕИ ШИЗМ---МНОГО СИ БОЛЕН ..ТВОИТА СЕМКА ПРОСТА..
цитирай
42. schism - ПЕТЪР - типично старо българско ...
27.08.2012 15:34
aristotelis написа:
ПЕТЪР - типично старо българско име..........Да предположа че си неграмотен или прост?


Петър НЕ е гръцко име или пък дума, среща се във ведическия период като PITAR, моля проверете сам. Това е първата известна форма и поява на името и респективно думата. За Никола също си проверете. Имена винаги могат да преминат от един народ в друг и след столетия на тях да се гледа като собственост на получилият имената. Това се случва не само с имена, но това е друга тема :) Определени древни знания може и да са достигнали до нас чрез елините, но те са само записани и "популяризирани" от тях форми на по-стари сведения. nihil sub sole novum : )
цитирай
43. schism - Българинът страда от дълбоки ко...
27.08.2012 15:40
aristotelis написа:
анонимен написа:
Българинът страда от дълбоки комплекси за малоценост и търси фалшива история за самочуствие



Комплекси аз нямам, но търся истината. Истината показва отклонения от статуквото и то трябва и ще се промени. На който не му харесва нека поне не стои на пътя на придошла река.
цитирай
44. sparotok - корупцията идва от гърците
27.08.2012 16:22
aristotelis написа:
анонимен написа:
Древните знания достигат до нас чрез гърците! Приемете го и стига сте търсили под вола теле!



Още Страбон писа, че гърците са тези, които корумпират северните си съседи...Не знания, морален упадък са донесли гърците тук...

The great legislator Solon established in the 5th century BC the Seisachtheia, i.e. the debt cancellation. As Aristotle writes, just before the announcement of the debt cancellation, he informed his friends to rush and get large loans, which eventually were cleared of any debt, hence making them really rich. Themistocles claimed that it has no value to be a leader if you cannot enrich your friends. Agisilaos, King of Sparta believed exactly the same thing. Even the monuments on the Acropolis were connected to the biggest scandal of abuse during the Golden Century of Pericles (5th century BC). The main issues were both, using money from the treasury of the Athenian Alliance by Pericles and the suspicion that Phidias had distorted the gold in the statue of Athena. Plutarch writes that Pericles introduced the "secret funds" by taking 10 talents, an enormous sum for that period. When questioned in Pnika he answered "I gave them where they were needed", without explaining further.

Demosthenes was exiled and imprisoned twice due to corruption charges. The first time he took money of Alexander the Great's treasurer, Arpalo, who took the funds from Babylon and fled to Athens. The second time he took money from the Amfises in order to cover a scandal at Delphi. Arpalos had escaped to Athens in order to avoid the wrath of Alexander the Great because he stole the army's finance and the treasury of Babylon, which had been entrusted to him. Finally, Demosthenes was convicted and exiled from Athens in 324 BC for choosing to work with the biggest abuser of his time, Arpalo.
цитирай
45. schism - Омръзна ми от ГЛУПОСТИ! Koe ...
27.08.2012 16:59
анонимен написа:
Омръзна ми от ГЛУПОСТИ!


Koe точно са глупости?
цитирай
46. get - - Хехе !! - отново ранносредновековни и късно-фанариотски глупости !! :))
27.08.2012 17:30
aristotelis написа:
анонимен написа:
Древните знания достигат до нас чрез гърците! Приемете го и стига сте търсили под вола теле!



- Защо по време на "гръцки" фестивал ... в чест на божество ... задължително се е произнасяло "Ио Ратер" ... па после е станало Юпитер ?!
- От Дио-Ио-Жиу-Зеу-Зевс (!) до PIE жив/живот и Патер/Питар/Пастир ... като Пашу-Пати е една крачка ?! - да сте чували понятието патернализъм ... тоест бащинско-покровителствено поведение ?!
- Всичко било "гръцчки" ... бла-бла-бла ... от тракийските и орфическите чествания започва всичко !! ... дори и старите "елински" автори го твърдят това !
цитирай
47. aristotelis - Груевски татаромонголомакадонец ли ти преподава история? Айде по-дяволите бе комплексарски микмакадонец!
27.08.2012 20:34
schism написа:
aristotelis написа:
ПЕТЪР - типично старо българско име..........Да предположа че си неграмотен или прост?


Петър НЕ е гръцко име или пък дума, среща се във ведическия период като PITAR, моля проверете сам. Това е първата известна форма и поява на името и респективно думата. За Никола също си проверете. Имена винаги могат да преминат от един народ в друг и след столетия на тях да се гледа като собственост на получилият имената. Това се случва не само с имена, но това е друга тема :) Определени древни знания може и да са достигнали до нас чрез елините, но те са само записани и "популяризирани" от тях форми на по-стари сведения. nihil sub sole novum : )

цитирай
48. aristotelis - Определени древни знания може и да са достигнали до нас чрез елините,..............
27.08.2012 20:38
Как трябва да се изследват гръцкият език и гърците. Българското Възраждане чрез елинизма!
Доц. Надка Николова
Шуменски Университет
Надка Николова е родена в гр. Шумен на 17 март 1955 г. Преподава в ШУ "Епископ Константин Преславски". Доктор по филология (1996). Научните й интереси са в областите: езикова култура, история на новобългарския книжовен език, теория на книжовните езици, социолингвистика, съвременна, историческа и съпоставителна лексикология, лексикография, сравнително славянско езикознание. Автор е на "Българската анатомична терминология през Възраждането (1824-1878)" (2003), "Езикова култура" (1996; 2002), както и на много статии в научния печат.

”Гръцкият е езикът, казва Р. Попович в предговора към Христоитията си от 1837 г., на който тогава всички образовани българи “хоратуват, и на всяк ден четат и пишат, и без него не можат (Родолюбивий 1992: 76). Гръцкият език е бил езикът на образованието и културната комуникация за цяло поколение възрожденски интелектуалци. За тях гръцкия език е бил културно есперанто, общият литературен и научен език на народите от Югоизточна Европа, подобен по значение на латинския език за западните страни. Както казва проф. Ив. Шишманов, те са го владеели по-добре и по-свободно от матерния си език (Шишманов 1903: 430). В “Книговище за прочитане” от 1874 г. Богоров споделя: “Още и до днес между нас има такива учени, на които, дотрябва ли нещо да напишат български, те го сключат изпървом на гръцки, а сетне го превеждат на български” (Богоров 1874/75: 2). Гръцкият език се оказва в ролята на посредник в културната адаптация на българското общество към съвременната буржоазна цивилизация през първата половина на века. Броят на селищата във вътрешността на България обаче, в които гръцкият е доминиращ в училищните програми, е внушителен. През 1830 год. се открива и първият гръцки университет в Атина, който става особен притегателен център за жадните за образование млади българи.
цитирай
49. aristotelis - Когато говориш за гърците ще се прекланяш, на колене, защото вие още сте диви макаци от казахстан, за това имате 12.000 курви и още повече цигани в европа!
27.08.2012 20:42
Доц. Надка Николова
Шуменски Университет
Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи. Не случайно възпитаници на гръцки училища са най-изтъкнатите дейци на Българското възраждане: д-р Н. Пиколо, д-р П. Берон, д-р Ив. Селимински, В. Априлов, Г. С. Раковски, С. Доброплодни, д-р Ив. Богоров, Д. Душанов, Г. Кръстевич, П. Бобеков, К. Фотинов, Ст. Чомаков, Ив. Добровски, Ив. Момчилов, Н. и Д. Михайловски, Р. Попович, Д. Миладинов, Гр. Пърличев, Ат. Богориди, Ст. Богориди и мнозина други.От друга страна обаче, липсата на светско българско училище “остава незащитен проход за проникване на гръцкото влияние” (Радкова 1986: 30). Петър Берон не само че използва гръцкия въобще като писмен език (напр. писмото му до котленци за уреждане на учебно дело в града е написано на гръцки), но и разговаря на гръцки език на философски и въобще научни теми. В спомените си за д-р Берон М. Балабанов споделя: “мене ми се струва като че да съм още при него и да го слушам да ми разправя убедително ту на български, по котленски, ту на гръцки, по филибешки, за своите открития по небесната физика” (Балабанов 1899-1900: 11). Така главен посредник между българите и идеите на модерния свят за дълго време остава Гърция. На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев, братя Сим. и Мих. Христови от Стара Загора, Ив. Симеонов и Ант. Цанков, съставители на гръцки христоматии, и мн. др. (Стоянов 1978: 107).
цитирай
50. schism - Нямам проблем с това, което са пр...
27.08.2012 22:59
Нямам проблем с това, което са правили гърците в културната сфера. Това което сте писали обаче за възраждането е било и плюс и минус, трябва да се отчита и този факт. Фанариотизма е било срещано явление. Но както и да е. Мисълта ми е, че старите гърци са били повлияни масово от външни народи. Науки, които са се преподавали в Магнаурската школа са били бледи остатъци от знанията на древните. За нас арх. Теофилакт казва, че сме почитали небесните светила, нали? Това не е ли едно постно заключение, показващо че сме били запознати с астрология и астронимия? И това е само пример за "неуките" българи, които уж се цивилизовали покрай гърците. Предците ни с високата култура, която са имали са били тук преди въобще Данай да доведе хората си от Африка. Тия стари гърци са попили култура предимно от северните си съседи - пелазги и ахейци. И сега дори казват, че ахеец и грък е едно и също. Ха! Старата религия на гърците не е гръцка. Та нека не си говорим за културни достижения, понеже гърците са приемници на култура, а не извор на такава. Не омаловажавам ролята им на презерватор на знания, но някои неща не могат да не се отбележат.
цитирай
51. aristotelis - Историческа микимауседомакадонска порнография иди да препродаваш на Груефски и на твойте сънародници от ФИРОМ а не на мене жалко човече!
28.08.2012 10:03
schism написа:
Нямам проблем с това, което са правили гърците в културната сфера. Това което сте писали обаче за възраждането е било и плюс и минус, трябва да се отчита и този факт. Фанариотизма е било срещано явление. Но както и да е. Мисълта ми е, че старите гърци са били повлияни масово от външни народи. Науки, които са се преподавали в Магнаурската школа са били бледи остатъци от знанията на древните. За нас арх. Теофилакт казва, че сме почитали небесните светила, нали? Това не е ли едно постно заключение, показващо че сме били запознати с астрология и астронимия? И това е само пример за "неуките" българи, които уж се цивилизовали покрай гърците. Предците ни с високата култура, която са имали са били тук преди въобще Данай да доведе хората си от Африка. Тия стари гърци са попили култура предимно от северните си съседи - пелазги и ахейци. И сега дори казват, че ахеец и грък е едно и също. Ха! Старата религия на гърците не е гръцка. Та нека не си говорим за културни достижения, понеже гърците са приемници на култура, а не извор на такава. Не омаловажавам ролята им на презерватор на знания, но някои неща не могат да не се отбележат.

цитирай
52. aristotelis - ".......прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г."
28.08.2012 10:09
МВР, Посолство на Република България
Атина, Гърция, http://www.mfa.bg/bg/26/pages/view/1214
ТАКА СЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА, ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОСОЛСТВА ПИШАТ ЗА ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, ТОЕСТ, ".......прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г."
АКО ИМАТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ И ОПЛАКВАНИЯ ЧЕ НЕ СТЕ ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД А СТЕ СПЕРМАТОЗОЙДИ ОТ ТАШАЦИТЕ НА ОНАСИС, ТРАКЙИЦИ, МУХИ, ХЛЕБАРКИ ИЛИ МИШОЦИ, ОБАДЕТЕ СЕ НА БЪЛГАРСКОТО МВР ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО ОФИЦИАЛНО ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА СЕ ПРЕДСТАВЯТЕ КАТО НАРОД ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД! ВСЕКИ ЕВРОПЕЕЦ ЧЕТЕ МНОГО ПРАВИЛНО И ЗНАЕ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ ЧЕ ОФИЦИАЛНО СТЕ ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД!
цитирай
53. aristotelis - Гръцката култура е навсякъде!!!
28.08.2012 10:12
- езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години)
Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Значение на изучаването на старогръцки език
Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език.
На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента.
Основни характеристики на гръцкия език
1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
4. изключително гъвкав.
5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.
цитирай
54. aristotelis - Гърция е навсякъде! Магна Греция ...
28.08.2012 10:14
Гърция е навсякъде!
Магна Греция (латински Magna Graecia — Велика Гърция“, Мегали Елас) е името
на част от древна Южна Италия (Апулия, Калабрия, Кампания, Сицилия) която е колонизирана от древногръцки заселници през VIII век пр. Хр. С тази колонизация гръцката култура и гръцкия език се разпространяват в Италия, като скоро се развива нова цивилизация, която по-късно си взаимодейства с местните италийски и латински цивилизации. Много нови градове се развиват и замогват, като например Капуа, Неапол, Сибарис. Други важни градове в Магна Греция са Таранто, Локри, Регион, Кротоне и Турии. През ранното средновековие гръцкото влияние остава силно, тъй като районът е част от Византийската империя или под силно Византийско влияние до края на XI век. И днес населението в тези райони пази елински характеристики в културата. Местните диалекти (най-разпространени в Калабрия и Саленто) се наричат "грекана", "грико", "катоиталиотика" или "Калабрийски" и могат да бъде разбрани (до голяма степен) от други гръцкоговорещи. Фолклорът на това население е различен от италийския и определено се свързва с гръцкия - характерната песен с танц "тарантела" се смята за остатък от древногръцките екстатични Дионисови чествания.
цитирай
55. aristotelis - ОБЩО КАЗАНО ЗА ДА ПРИКЛЮЧА..............
28.08.2012 10:22
ГОСПОДИНЕ, ВАШИТЕ "ЗНАНИЯ" ПРОЙЗХОЖДАТ ОТ МИКИМАУСЕДОНСКАТА ИСТОРИЧЕСКА ПОРНОГРАФИЯ, ТАКИВА ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТЙИ МОЖЕТЕ ДА ГИ РАЗПРОСТРАНИТЕ ПРИ МИКИМАУСЕДОНЦИТЕ КОИТО СПЕШНО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ИСТОРИЯ, А НЕ НА МЕНЕ ДЕТО ЗА 1 ЦЯЛА ГОДИНА СЪМ ПРЕВЕЖДАЛ ОТ СТАРОГРЪЦКИ НА НОВОГРЪЦКИ ЕЗИК ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ НА ПОБЪЛГАРЕН ГРЪЦКИ ЕЗИК "ОРФИЧЕСКИТЕ ХИМНИ" КОЙТО СА БИЛИ НАПИСАНИ ПРЕЗ 6-ТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА НА СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИК, КОГАТО ВАС ПРАБЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНИ ВИ НЯМАЛО НА СВЕТА ДОРИ КАТО СПЕРМАТОЗОЙДИ ИЛИ АКО ВИ ИМАЛО НЯКЪДЕ ПО КАЗАХСТАНСКИТЕ СТЕПИ СТЕ СЕ ЛЮЛЕЛИ НА КЛОНА ХВАНАТИ С ОПАШКАТА КАТО ДИВИТЕ МАЙМУНИ-МАКАЦИ И ЛАЕЛИ КАТО КУЧЕТА И МЯУКАЛИ КАТО КОТКИТЕ БЕЗ ПИСМЕНОСТ И АЗБУКА ЧАК ДО 9-ТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА!
цитирай
56. schism - "Моите знания". . . г...
28.08.2012 11:48
"Моите знания"... господине, замислете се върху вашите знания... да ми повтаряте една социалистическа пропаганда, която практически беше оборена категорично през последните 20 години, не е никаква работа просто. В тия сайтове, които пише всички тия стари информации, това са просто хората от социализма, "пребоядисани", или в другия случай хора, които 'толкова си знаят' каквото са им повтаряли като папагали соц. даскалите. Знам какво са ви учили и навярно е ужасно някакви 'млади' сега да ви съсипват концепцийте за света, но съвета ми е да си проверявате нещата за себе си и да видите кой крив кой прав. Старите писмена на дедите ни е имало кой да се погрижи за тях като гледам. Че ние имаме най-старата писменост на света, вижте плочите от Караново. 5000 години преди Хр. Къде са били гърците тогава господине? В Африка. Гърците са си дали напън да се унищожи първообраза на 'собствената' им стара култура и номера им е минавал до сега, но се свършват лъжите. Почнаха да излизат истините. Ако нас ни е нямало едно време на света, както казвате, гърците нямаше да има кой ги ви доведе във Европа! Нали отчитате тоя факт. А вие просто не искате да разберете, че ЧАСТ от народа ни е осъществявал грамадни миграции от Балканите до Индия, като това не го прави азиатски народ. Ако идеш да обиколиш Африка и се върнеш, после африканец ли трябва да те наричат в етнически смисъл? Но хора като вас просто се опитват да поддържат статуквото, това което бе изопачено от хората имали властта да напишат историята както им е било угодно. Точно за това имам чувството, че не спорим в момента, а говорим на различни езици.
цитирай
57. анонимен - Появи се архиапостола на проста...
28.08.2012 16:06
Появи се архиапостола на простащината - aristotelis / сега ще напълни със спам целия блог!
цитирай
58. get - - Хм-м :))) телеХристо :)) - Значи от това ти твърдение произтичат два извода ?!?
29.08.2012 15:29
aristotelis написа:
ГОСПОДИНЕ, ВАШИТЕ "ЗНАНИЯ" ПРОЙЗХОЖДАТ ОТ МИКИМАУСЕДОНСКАТА ИСТОРИЧЕСКА ПОРНОГРАФИЯ, ТАКИВА ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТЙИ МОЖЕТЕ ДА ГИ РАЗПРОСТРАНИТЕ ПРИ МИКИМАУСЕДОНЦИТЕ КОИТО СПЕШНО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ИСТОРИЯ, А НЕ НА МЕНЕ ДЕТО ЗА 1 ЦЯЛА ГОДИНА СЪМ ПРЕВЕЖДАЛ ОТ СТАРОГРЪЦКИ НА НОВОГРЪЦКИ ЕЗИК ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ НА ПОБЪЛГАРЕН ГРЪЦКИ ЕЗИК "ОРФИЧЕСКИТЕ ХИМНИ" КОЙТО СА БИЛИ НАПИСАНИ ПРЕЗ 6-ТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА НА СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИК, КОГАТО ВАС ПРАБЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНИ ВИ НЯМАЛО НА СВЕТА ДОРИ КАТО СПЕРМАТОЗОЙДИ ИЛИ АКО ВИ ИМАЛО НЯКЪДЕ ПО КАЗАХСТАНСКИТЕ СТЕПИ СТЕ СЕ ЛЮЛЕЛИ НА КЛОНА ХВАНАТИ С ОПАШКАТА КАТО ДИВИТЕ МАЙМУНИ-МАКАЦИ И ЛАЕЛИ КАТО КУЧЕТА И МЯУКАЛИ КАТО КОТКИТЕ БЕЗ ПИСМЕНОСТ И АЗБУКА ЧАК ДО 9-ТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА!


- Първо ? - сте юдеи ... ама по-бамбашка :)) ! - като гледам как сте иновирали привнесената ви от НАСЕЛЕНАТА ОТ СЕМИТИ Ф*Военикия ? - "Азбука на Кадъм", Лин и т.н. :)) ... всъщност относно Лин сбАрках ... той бил вулгарен/варварин тоест Трак :)) !

- Или сте придошли от сев.Африка хамити ... тоест наричани още и етиопци ... за които още дедо Омир споменава в Одисеята си ... пък след него още няколко древни "ЕЛини" ни упоменават !

- Хм, съществува и трети вариант ? ... да сте от европейско потекло ... но поради добре промитите ви мозъци (!) в късната античност и после средновековие, да сте забравили за това !

- Изберете сам !! - ако сте производно на първите две хипотези/изводи ... То факт е ! - нямаме нищо общо с вас !

- Ако приемем, че сте от европейски корен ... то тогава сме родствени ... Но някой много отдавна ни е "помогнал" да забравим за това ?!

- Хайде сега, по ваш вкус ? - изберете си сам един от трите варианта !!
цитирай
59. анонимен - към ARISTOTELIS
29.08.2012 15:36
Приятелю Аристотеле, отговори само на един въпрос колко хора говорят гръцки и колко говорят български, старо български, руски и останалите "славянски езици"?
цитирай
60. анонимен - Are you as frustrated why your website traffic is low?
21.10.2012 01:39
Are you as frustrated why your website traffic is low?

What if there was simple wordpress seo plugin which can drive your schism.blog.bg wordpress website traffic from zero to 55000 visitors/month...??

Don't believe see proof here: http://wp-seo-pressor.com

Google keeps changing it’s algorithm and knocking sites our of prime positions resulting in an immediate drop in sales…

…It really gets me frustrated!

I’d even moved all my sites across to wordpress (because that’s what google says is the best platform) and the results were only slightly better.

That was until I found WP SEO Pressor, it’s a simple plugin you can use to get #1 rankings in search engines and get free laser targeted traffic for your website…

…YEP that’s right, I installed it and started to get some incredible results, check them out here:

http://wp-seo-pressor.com

I noticed that your site schism.blog.bg sits on wordpress and that this could possibly help you out…

…all you gotta do is install it and follow the steps you can see how I did it here:

http://wp-seo-pressor.com

Let me know how you go…

Regards, Kevin
цитирай
61. анонимен - Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your schism.blog.bg website
21.10.2012 10:52
… Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your schism.blog.bg website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

I used it and in just 7 days…

…Well check out the incredible results for yourself -
http://magic-traffic-booster.com

I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

…so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

http://magic-traffic-booster.com

Take care - your friend Chris
цитирай
62. shtaparov - Чудесен материал!
07.12.2012 01:58
Чудесен материал приятелю,и още по-точен щеше да си ако го озаглавеше "Български имена и думи в езика санскрит",като бе хубаво да споменеш и кочияша
на слънцето Румен. Но ето един пример за възможностите на "Анализа":
Валери= Боляри (Боляра,Веларя), Борили (Борилий,Борилъ), с прех. Р-Л.
Поздравления!
цитирай
63. schism - Чудесен материал приятелю, и още ...
07.12.2012 15:33
shtaparov написа:
Чудесен материал приятелю,и още по-точен щеше да си ако го озаглавеше "Български имена и думи в езика санскрит",като бе хубаво да споменеш и кочияша
на слънцето Румен. Но ето един пример за възможностите на "Анализа":
Валери= Боляри (Боляра,Веларя), Борили (Борилий,Борилъ), с прех. Р-Л.
Поздравления!


Благодаря: ) Ще взема да го включа в потенциалната 2ра част, но за сега не намирам много време и желание, покрай ежедневните задачи. Поздрави: )
цитирай
64. kabuli - Яко
15.06.2014 21:32
си навлязъл във фантазирането. За да тълкуваш дадена дума и нейното значение през език, който даже не се говори и в Индия, трябва много добре да си "навътре" в него, а не просто да правиш компилация от тук и там.
От години една не малка група от домашни "историци" и "лингвисти" ровят из историята, като в казан за боклук, за да намерят "истината" за тракийския произход на земните народи.
А дали и ескимосите не са тракийци или крипто-българи (!)?
цитирай
65. karadzha - Гръцката култура е навсякъде,
15.09.2014 07:44
aristotelis написа:
-

а също и гръкоманите некултурни.
Поне се научете да водите КУЛТУРЕН диалог.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: schism
Категория: Други
Прочетен: 124681
Постинги: 7
Коментари: 105
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031